Dettifoss

Dettifoss og Jökulsargljufur

VANDRETUR LANGS DALEN, SOM GLETSJERELVEN HAR UDHUGGET

Jökulsárgljúfur betyder helt bogstaveligt "gletsjerelv-kløft", og det er ingen lille kløft, denne gletsjer har udhugget i det islandske landskab i Vatnajökulls Nationalpark, der ligger i det nordøstlige Island. Kløften måler i gennemsnit 500 meter i bredden og 100 meter i dybden. Selve elven Jökulsá á Fjöllum er Islands næstlængste elv og løber fra gletsjeren Vatnajökull 25 km ud til Nordatlanten, hvor den når sit mål ved Öxarfjörður.

Langs denne strækning på 32 kilometer er der mange flotte udsigtspunkter, men især to skiller sig ud som noget særligt. Den hesteskoformede, frodige slugt Asbyrgi er den primære nordlige indgangsvej til Jökulsárgljúfur og huser også det officielle besøgscenter. Herfra går der fra midten af juni til midten af august daglige guidede ture ud i det nærliggende område.

Det andet særlige udsigtspunkt langs Jökulsárgljúfur, som bør ses, er vandfaldet Dettifoss, som du finder i den sydlige ende af kløften. Dettifoss er 44 meter højt og spalter landskabet med en forrygende kraft. Der går busture til Dettifoss og Asbyrgi i sommerperioden, så det er nemt at komme frem og tilbage.

Vil du også udforske nationalparken omkring Jökulsárgljúfur på egen hånd, anbefaler vi en vandretur på et par dage langs hele kløften. Vandrestierne her er imponerende, og undervejs passerer du mægtige grotter og andre fascinerende klippeformationer.

BESØG OGSÅ JÖKULSÁRGLJÚFUR OG DETTIFOSS

Nedenfor kan du læse mere og booke nogle af vores håndplukkede pakketure, som fører dig ud i området.