Gullfoss

Island om vinteren

ET OPLYST MØRKE

December er Islands mørkeste måned, men islændingene sørger for at holde humøret oppe med julemarkeder, koncerter og en storslået nytårsfest. I januar og februar sænker kulden sig over landet, der samtidig pakkes ind i en eventyrlig vinterdyne af knitrende sne. Takket være Golfstrømmen er vinteren på Island dog mild sammenlignet med f.eks. det nordlige Sverige og Norge, og de besøgende strømmer da også ufortrødent til selv på denne årstid. Derfor tilbydes der også mange aktiviteter om vinteren, selvom der er færre turister og meget lavere priser end om sommeren.

Rejser du til Island om vinteren, kan du opleve ismarker, så langt øjet rækker, dybblå gletsjere som titter frem under det nyfaldne snedække, delvist frosne vandfald og gletsjerlaguner med isbjerge. Herudover er nordlyset kraftigst i vinterhalvåret, og dette naturens mest forunderlige skuespil står allerøverst på mange rejsendes ønskeliste. Og hvis du ikke kan lide vejret er der heldigvis håb forude – det uforudsigelige islandske vejr kan nemlig slå helt om på bare fem minutter.

Selvfølgelig er der også ulemper ved at rejse om vinteren. Kørselsforholdene kan være dårlige, og fjeldvejene er lukket. Takket være den asfalterede og velholdte ringvej kan du dog stadig nå frem til langt de fleste seværdigheder og aktiviteter. Desuden har vintersæsonen mere at byde på end bare is og sne. Vinteren byder f.eks. på enestående og kontrastfyldte oplevelser som at bade i varme kilder omgivet af et frostklart vinterlandskab. Den Blå Lagune er den mest kendte af alle Islands varme kilder, men der findes mange andre muligheder for at få en dejlig varm dukkert øen rundt. I Mývatn finder du det nordlige Islands svar på Den Blå Lagune. Her er der langt mindre trængsel end i Den Blå Lagune, og den omgivende natur hører til øens smukkeste.

Andre lettilgængelige seværdigheder om vinteren tæller Den Gyldne Cirkel, Reykjanes-halvøen, Snæfellsnes-halvøen og Akureyri. De kan alles nås på en dagstur fra Reykjavik.

OPLEV VINTEREN PÅ ISLAND

Nedenfor har vi samlet et udvalg af vintersæsonens pakkerejser. Hvis du vil afsted mellem jul og nytår, kan du se frem til at opleve Reykjavik i festlig stråleglans. Her kan du udforske den stemningsfulde hovedstad efter alle kunstens regler, uanset om du er til gastronomi, shopping eller kultur.