västfjordarna, island

Vestfjordene

ET BESØG VED VERDENS ENDE

Hvis man skulle beskrive Vestfjordene med én følelse, må det være følelsen af at være kommet til verdens ende. Denne halvø ligger længst oppe i den nordvestlige del af Island og er et af de tyndest befolkede områder i landet. Det er også meget få af Islands mange turister, der finder vej helt herop.

Vælger du at gøre det, venter der dig en helt særlig oplevelse. Fjordlandskabet er helt karakteristisk med dets høje fjelde og dybe dale. Området er eventyrligt grønt og frodigt med et rigt fugle- og dyreliv. Sørg for at have din kikkert klar, så du kan nå at se en fjeldræv eller – især hvis du tager til halvøens sydkyst – den truede havørn. I Gilsfjördur kan du faktisk besøge et særligt center, der er dedikeret til havørnens overlevelse.

I Vestfjordene er det naturen, der dominerer. Her ses ingen tegn på menneskelig tilstedeværelse som asfalt og byer, bortset fra lerveje og et par spredte fiskerlejer, der gemmer sig mellem varme kilder og lodrette klippevægge. Et af de mest særegne fiskerlejer er Bíldudalur, der ligger inde i den storslåede fjord Arnarfjörður. Der er hård konkurrence om pladsen for den smukkeste beliggenhed ved en fjord, men Bíldudalur fortjener nok prisen.

Bíldudalur ligger i den mest øde del af Vestfjordene, hvilket forstærker følelsen af at befinde sig ved verdens ende, den sydvestlige del. Her skuer du over kilometervis af endeløse sandstrande i skiftende hvide, sorte, røde og rosa nuancer. Her finder du også Vestfjordenes måske mest omtalte seværdighed, fuglefjeldet på Látrabjarg, som er et mekka for ornitologer, men også en helt speciel oplevelse for dig, der ikke er rutineret fuglekigger.

Utilgængeligheden er en stor del af charmen ved Vestfjordene, men vær opmærksom på, at det kan tage længere tid at komme rundt, end det ser ud til på kortet. Når du kører ved Vestfjordene, er det også vigtigt, at du planlægger dine stop for, hvor du kan tanke op, for der er langt mellem muligheden for det.