askja, island

Askja

BESØG MÅNEN PÅ JORDEN OG TAG EN DUKKERT I "HELVEDE”

Før den første månelanding trænede Neil Armstrong og hans kolleger i området omkring krateret Askja. Det faktum er på mange måder meget betegnende for dette område, der ligger i den nordlige del af Vatnajökulls Nationalpark, og som med sit barske, surrealistiske miljø gør det til et af Islands smukkeste områder.

Når du ankommer og har vandret de 2,5 km fra vejen og ser ud over den safirblå sø Öskjuvatn i bunden af krateret, rammes du af undren, for hvordan er dette enestående syn dog er blevet til? Svaret er, at vulkanen Askja gik i udbrud i 1875, hvor toppen eksploderede, landede på sig selv, og på bunden dannedes Islands næstdybeste sø Öskjuvatn (220 meter). Udbruddet var så kraftigt, at aske fra vulkanen spredtes så langt som til det kontinentale Europa!

Tæt på Öskjuvatn er et meget mindre krater ved navn Víti ("helvede"), der også er fyldt med vand. De surrealistiske oplevelser i Askja-området topper, når du tager en dukkert i det naturligt opvarmede, svovlholdige bassin med en konstant temperatur på 22-30 graders varme. Det er værd at vide, at ved dårlige vejrforhold kan vejen til Víti være glat og vil i så fald være spærret af sikkerhedsmæssige årsager.

OPLEV OGSÅ ASKJA

Drekagil er en god base for dig, der vil besøge Askja og udforske området, idet der i byen kan lejes hytter, og der kan lånes toilet-, bade- og køkkenfaciliteter. Fra Drekagil er der 8 kilometers bilkørsel til parkeringspladsen ved Askja. Derfra går der dagligt guidede ture op til Askja i perioden fra midt juli til midt august.