hallgrimskirkja, reykjavik, island

Almene spørgsmål om Island og rejser

Ofte stillede spørgsmål om Island

Hvor ligger Island?

Island ligger i Nordatlanten mellem Nordamerika og Europa. Reykjavik ligger ca. på samme breddgrad som Umeå i Sverige. Tættest på Island ligger Grønland, som ligger 290 km fra Islands vestkyst. Mod syd er Skotland tættest på med en afstand på 800 km, og mod øst ligger Norge 970 km væk.


Hvor mange mennesker bor i Island?

Islands befolkning pr. 1 januar 2011 udgjorde 319.368.
Islands største by er Reykjavík med mere end 119.000 indbyggere (2008). Hovedstaden og byerne i nærheden – Mosfellsbær, Kópavogur, Garðabær, Seltjarnarnes og Hafnarfjörður – udgør Islands mest tætbeboede område med sammenlagt 199.000 indbyggere. Over 60 % af islændingene bor i hovedstadsregionen. Andre store centre er Akureyri i nord (17.522), Reykjanesbær 50 km fra Reykjavik (14.208) og Vestmannaøerne ved sydkysten (4.009).


Hvor stor er Islands overflade?

Island har et areal på 103.000 km².
Kun 1 % af jorden er opdyrket, 20 % bruges som græsningsareal, 11 % er dækket af lava og 12 % af gletsjere.


Hvad er Islands højeste bjerg, største sø osv.?

Islands højeste bjerg er Hvannadalshnjúkur, 2.119 m. 
Den største gletsjer er Vatnajökull (8.300 km²), Europas største gletsjer. 
Den største indsø er Þingvallavatn, (83,7 km²). Den mest kendte sø er dog Mývatn, som er kendt for sin fuglebestand. 
Den længste elv, Þjórsá, er 237 km lang. Det største vandfald er Dettifoss i det nordlige Island. (200.000 liter/sekund).


Pas/ID-kort

Vennligst vær oppmerksom på at alle passasjerer til Island må ha med et gyldig pass på reisen. Passet må være gyldig i seks måneder fra hjemreisedatoen. Hver enkelt passasjer er selv ansvarlig for å fremskaffe alle nødvendige reisedokumenter. Hvis du har en anden nationalitet eller ikke er dansk statsborger, skal du bruge pas og evt. visum (kontakt ambassaden).


Valuta/Penge/Betalingskort

Islandsk valuta er islandske kronur (ISK). Det fungerer fint at hæve kontanter (ISK) i hæveautomater og handle med VISA og Mastercard. Obs! American Express og Diners benyttes næsten ikke i Island. Hvis I vil veksle til kontanter er der valutaafdeling i alle banker. Bankernes åbningstider er man. – fre.: 09.15-16.00. Landsbankinn ligger bl.a. i Keflavik lufthavn.


Hvordan er vejret i Island?

Hvordan er vejret i Island? Island har et mildt klima takket være Golfstrømmen. Højst sandsynligt, vi I opleve varierede vejrforhold under jeres ophold i Island. Vejret skifter meget hurtigt og islændingene plejer at sige at "Hvis du ikke kan lide vejret, så bare vent 15 minutter".

Gennemsnitstemperaturen ligger på ca. 11°C om sommeren. I Danmark er den cirka 18° C. Gennemsnitstemperaturen i den koldeste periode jan.– feb. ligger på cirka 0°C.  

  Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
Temp (°C) -0,4 0,1 0,9 2,9 6,5 9,4 11,1 10,6 7,9 4,6 1,7 0,2
Nedbør (mm) 99 97 99 75 60 67 66 83 86 115 97 100

Hvordan skal jeg klæde mig på?

Om efteråret, vinteren og foråret bør du tage let fleece-/uldtøj med, en trøje eller cardigan, vind- og regntøj og solide sko. Hvis du skal tilbringe tid i Reykjavik, er det godt at have lidt finere tøj med, til middage og byture. Islændingene er modebevidste og klæder sig ofte med stil. 
Glem ikke badetøj! En populær forlystelse for både turister og islændinge er at bade i de varme kilder og i badehuse som findes i Island. Gå ikke glip af muligheden for dette!


Hvordan er maden på Island?

Maden er i verdensklasse med friske råvarer og god tilberedning. Specielt fisk og lam er populære retter, som man ikke bør gå glip af. Vegetarisk og laktosefri mad kan ofte arrangeres, men er ikke så almindeligt.


Hvordan fungerer det med Internet i Island?

Internet er udbredt i Island og findes tilgængeligt på de fleste større hoteller. På mange offentlige pladser f.eks. caféer er der tilgang til trådløst internet.


Hvordan fungerer telefonien i Island?

Der findes tre GSM-operatører i Island. GSM-nettet dækker Reykjavik-området og de sydøstlige dele af øen, samt samfund med mere 200 indbyggere. Islandsk kontantkort til GSM-operatør kan købes på eksempelvis benzinstationer rundt omkring i hele landet. Telefon findes på hotellet, telefonkiosker er derimod ualmindeligt. Landekoden til Island er 354.


Hvordan fungerer det med elektronisk udstyr?

Stikkontakterne er magen til de danske og spænding 230 volt, præcis som i Danmark.


Hvor lang tid tager det fra Keflaviks lufthavn til Reykjavik?

Der er lufthavnsbusser fra Keflaviks lufthavn i tilslutning til alle ankommende fly. Fra lufthavnen transporterer lufthavnsbussen passagererne til busterminalen BSI i Reykjavik, hvorfra de transporteres direkte videre til de større hoteller og pensionater i Reykjavik. Der er taxier i tilslutning til busterminalen, der transporterer rejsende til de hoteller og pensionater, som ikke er omfattet af lufthavnsbussens forbindelser.

Lufthavnsbussen tager ca. 45 minutter fra Keflaviks lufthavn til Reykjavik.


Tax-free shopping?

Sørg gerne for at handle tax-free når I ankommer til Island. Du må tage 1 liter spiritus, 1 liter vin samt 200 cigaretter eller 250 g. af anden slags tobak med.

Rejsende som handler for mere end 6000 ISK i samme butik i Island, kan ved udrejse få momsen på produkterne tilbage (cirka 15% af købesummen). Bed om en tax-free kvittering når du handler, som du fremviser sammen med den uåbnede forpakning, på det sted hvor momsen tilbagebetales til dig.

Observer at det er forbudt at medbringe snus, råt kød og brugt rideudstyr til Island. Det samme gælder ridetøj og fiskeudstyr, hvis det ikke kan bevises, at det er desinficeret.


Hvordan er åbningstiderne på Island?

Butikker: Man.-fre. kl. 10.00-18.00, lør kl. 10.00-14.00. I indkøbscentre er der åbent længere på lørdage og søndage. Om sommeren holder en del butikker lukket om lørdagen. 
Supermarkeder: De fleste supermarkeder har åbent man.-fre. kl. 10.00-18.00, lør kl. 10.00-18.00, søn. kl. 11.00-17.00. Der er også supermarkeder/købmandsbutikker i Reykjavik, som har natåbent. 
Banker: Som regel åbent kl. 10.00-01.00 hele ugen.
Restauranter, caféer, barer: I regel öppet från kl. 10.00-01.00 hela veckan. 
Natklubber: På hverdage har natklubberne åbent til kl. 01.00. I weekenderne har de åbent til kl. 05.00.