dettifoss, island

Islands Natur

NATUREN PÅ ISLAND

Den islandske natur er varieret og eksotisk med mange og tydelige spor efter dramatiske naturfænomener som vulkanudbrud, jordskælv og erosion, der gennem tiderne har formet og sat deres umiskendelige præg på Island. Et af de mest karakteristiske og spændende indslag i det islandske landskab er gletsjerne. Den største af dem er Vatnajökull, der dækker et imponerende areal på 8400 km² med en op til 1.000 meter tyk iskappe. Over elleve procent af landet er dækket af storslåede gletsjere. Gletsjerne kælver ofte og sender tunger af is ned mod lavlandet. Nogle gange har iskappen efterladt dybe laguner på sin vej tilbage, og her flyder isbjergene fra gletsjeren rundt i det turkisblå vand. Farvespillet mellem sprækkernes klare blå nuance, isens hvide yderside og resterne af vulkanaske, der danner fantasifulde mønstre i isen, er et absolut imponerende syn.

Den midtatlantiske højderyg danner grænsen mellem den europæiske og amerikanske kontinentalplade og går direkte igennem Island. Den udgør Islands aktive vulkanzone, der dækker en fjerdedel af øens areal. Den strækker sig som et bælte henover landet fra Vestmannaøerne og Reykjanes i syd, på tværs af landet og over Mývatn-området i nord. Eftersom kontinentalpladerne hele tiden er i bevægelse og langsomt skubber sig væk fra hinanden, opstår der sprækker i jordskorpen, hvor lavamasser fra jordens indre presser sig op til jordoverfladen. Siden de første mennesker slog sig ned på Island for omkring 1.100 år siden, anslås det, at omkring 250 vulkanudbrud har fundet sted på omkring 50 forskellige steder. Det vil sige gennemsnitligt ét udbrud hvert femte år.

Varme kilder og geotermisk energi går hånd i hånd med vulkansk aktivitet. I den vulkanske zone befinder der sig 14 såkaldte højtemperaturområder med kogende vandkilder, svovlkilder og dampende lerhuller. Nogle af de varme kilder sprøjter vand. Den mest berømte af disse er Geysir, der har lagt navn til alle lignende kilder i verden. Geysir kan sprøjte en vandstråle 60-70 meter op i luften, men har været inaktiv i de senere år. En anden kilde, Strokkur, har regelmæssige udbrud omkring hvert 5. minut. Nogle steder i landet, for eksempel i Landmannalaugar og ved Hveravellir i højlandet, kan du bade i de varme kilder under åben himmel. Overalt på Island finder du udendørs bassiner med varmt vand fra de underjordiske kilder.

Tårnhøje vandfald sætter også deres præg på det jomfruelige landskab; de mest berømte er Gullfoss, Skógafoss og Dettifoss, et af Europas største vandfald. Blandt søerne på Island er Thingvallavatn den største indsø, der breder sig over hele 83 km². På grund af Islands relativt milde klima skorter det ikke på flora og fauna, og de mange specielle arter er blot endnu et smukt og fascinerende indslag i dette unikke land. Langs kysten kan du både se fugle i massevis og legende hvaler.