Det nordlige Island
Det nordlige Island er en enestående verden med dramatiske kontraster og variationer.
I områdets vestlige del har de vulkanske kræfter sat deres tydelige præg på området, og hvor gletsjerne har trukket sig tilbage, har de brusende elve overtaget landskabet og formet det med bløde linjer. Faktisk bugter mange af landes mest kendte fiskefloder sig gennem dette landskab og ud mod havet.
På begge sider af floden Eyjafjörður knejser majestætiske fjelde, afbrudt af dybe dale. Op ad dem ligger yngre geologiske formationer med undtagelse af nordsiden. Her slår havets bølger tålmodigt ind mod fjeldsiden og danner lodrette høje klipper. Dette er det perfekte område til fjeldvandringer, særligt omkring sommersolhverv, hvor aftensolen kun lige akkurat berører havoverfladen, inden den stiger op på himlen igen. Længere mod øst er der tydeligvis andre kræfter på spil. Nydannede lavamarker, kløfter og sprækker vidner om et land under stadig forandring. Centralvulkanen Kraflas seneste udbrud ligger ikke mere end 20 år tilbage, og resulterede i en stor og stadig varm og svovldampende lavamark. Hver eneste hjørne af denne ø er tydeligvis præget af store og uforudsigelige naturkræfter. Når kraftige floder går over deres bredder, raserer de ufortrødent alt på deres vej og forandrer landskaber på et splitsekund – det er Ásbyrgi og gletsjerkløften Jökulsár á Fjöllum et tydeligt bevis på. Dette naturlige vidunder er fredet og udnævnt til nationalpark, og herfra er der ikke langt til endnu en stor naturskønhed: Mývatn og omegn, der byder på en unik kombination af fantastisk fugleliv og enestående natur.
Gennem århundreder har de lavere beliggende dele af området været beboet, og indbyggerne har ernæret sig gennem landbrug og fiskeri. I de senere år har de mest afsides beliggende områder, der samtidig var mest afhængige af fiskeri, måtte vige for nye generationers øgede krav til modernitet og livskvalitet. Dette gælder bl.a. for området øst om Eyjarfjörður og store dele af Melrakkarslétta og Langanes. I dag besøges disse områder til gengæld flittigt af turister, der netop gerne vil opleve den dybe ro og uforstyrrede fred i kombination med områdets unikke natur.
Her kan de dykke ned i områdets spændende historie og komme helt tæt på den storslåede natur. Mange islandske sagaer har udspillet sig her i Húnavatnssýsla og Skagafjörður, og på kysten er man ofte heldig at møde andre spændende, nulevende væsner: områdets nysgerrige sæler. Ude ved Eyjarfjörður og Skjálfandi holder hvalerne gerne til, og vil du vide mere om disse fascinerende skabninger, kan du besøge hvalmuseet i Húsavík. Ved Siglufjörður husker man gerne tilbage på landets mest indbringende periode, nemlig sildefiskeriet i starten af 1900-tallet.
Den islandske hest har længe hørt til landets vigtigste indbyggere, det gælder især i Skagafjörður, hvor man stadig har et meget tæt bånd til den robuste følgesvend. I hele den nordlige del af landet kan du komme med på kortere og længere rideture. Landskabet i Skagafjörður byder på mange gode muligheder for river rafting, og i Hofsós kan man besøge immigrationscentret Vesturfarasetrið til minde om de islændinge, der emigrerede til Amerika i 1800-tallet.
Universitets- og kulturbyen Akureyri i Eyjarfjörður er Nordislands hovedstad og den andenstørste by på Island. Om sommeren byder Akureyri på et bredt udvalg af kulturtilbud og anden underholdning.