Kundeservice, hverdage 8-17:  75 12 95 50
DIN INDKØBSKURV

Hjem
Pakkerejser
Hoteller
Billeje
Udflugter
Firmarejser og grupperejser
Om Island
Om os
Startside for Om Island
Om Island
Planlæg rejsen til Island
Om Reykjavik
Kundservice
» Sådan finder du bedste pris
» Booking og betaling
» FAQ - Spørgsmål og svar
» Rejsegaranti
» Rejsevilkår
» Afbestillingsforsikring
» Spørgsmål om Island
Kontakt os
Vi hjælper dig med at booke og planlægge din rejse til Island! Du er mere end velkommen til at kontakte os!
Ønsker du os at kontakte dig?
Navn:
E-mail:
Telefon:
Meddelelser:

Sende


Island som rejsemål

På Island finder du en omvekslende, dramatisk og urørt nature med gletchere, varme kilder og mægtige vandfald, som gør rejsen til en unik oplevelse med mindre for livet. Island er kontrasternes land, og der er mange måder at udforske landet på. Den eksotiske natur tilbyder mange muligheder for afkobling og spændende aktiviteter. Bad i varme kilder, oplev Island fra hesteryg på den kraftfulde islandshest eller find din egen rute at udforske landet og dets seværdigheder med bil.


Hovedstaden Reykjavik sprudler af energi og her findes en rig og spændende mix af gode restauranter, shopping og kulturbegivenheder. Forlystelseslivet er vel omtalt – natten vil ingen ende tage i Reykjavik og der er utallige alternativer for forlystelseshungrende besøgende. 

Historie
Leifur Eriksson framför Hallgrimskyrka
Historie

Det islandske folk stammer fra Skandinavien, men har også stærke keltiske indslag i sin herkomst.
Efter den første bosættelse i år 874 blev landet hurtigt bebygget i alle landsdele. I 930 blev der for første gang indkaldt til Allting ved Tingvellir for at samordne love og betsemmelser i det nye land. På den måde var Island fra begyndelsen en bonderepublik og et ”klasseløst samfund” i dén bemærkelse, at der her ikke fandtes nogen overhøjhed i form af konge eller adel.


I 1100- og 1200-tallet blev de berømte sagaer nedskrevet og dermed blev den rige litteraturarv, som islændingene forvalter idag, grundlagt.

På 1300-tallet kom landet under udenlandsk styre og de efterfølgende århundreder frem til 1800-tallet led islændingene af hungersnød, pest, stora vulkanudbrud og udenlandske handelsmonopoler.


Frem til midten af 1900-tallet var Island et relativt fattigt land, hvor jordbrug og fiskeri var det vigtigste erhverv. Under Anden Verdenskrig var Island okkuperet af britiske og amerikanske tropper. Landet blev selvstændigt i 1944 og derefter har landets isolation været brudt, hvilket har medført en opgang i økonomi og forretningsliv.

Sproget og kultur
Sproget

Island blev koloniseret af norske vikinger i 874. Selvom moderne islandsk har gennemgået forandringer i udtale og ordforråd, så taler islændingene stadigvæk vikingernes oprindelige sprog, som en følge af landets geografiske isolation.


For at bevare sprogets mangfald er man meget restriktiv med at optage låneord i islandsk. Istedet dannes der nye ord, der beskriver moderne begreber gennem sammenslåninger af ældre ord. Eksempelvis ”tølva”, som betyder computer og består af ordene ”tala” (tal eller ciffer) og ”vølva” (spåkone).


Island er også alene om at bevare en anden folkelig tradition, nemlig at bruge faderens fornavn istedet for efternavn. En islændings fornavn er efterfulgt af hans eller hendes fars fornavn med tillægget ”-son” eller ”-dottir”. Medlemmer af samme familie kan således ha flere forskellige efternavne, hvilket ofte forvirrer udlændinge, der ikke er vandt til denne skik.

Kultur
Litteraturen og kunsten har blomstret på Island lige siden den første bosætning og findes i hjertet på hver eneste islænding.
Rundt om i landet finder du mange interessante muséer med lokale og histpriske udstillinger.
I Reykjavik blomstrer kulturlivet og her finder man musikscener, teater, opera og gallerier med klassisk og moderne kunst.


Læs også:
Politik og økonomi
Politik og økonomi

Amerikanske og europeiske inflydelser mødes midt i Nordatlanten, og for islændinge er der ingen grænser når det handler om innovation og iværksætterånd. Ren, naturlig energi, hårt arbejde og et samfund præget af optimisme og fremtidstro har bidraget til den ekspanisve økonomi de seneste 50 år, og man kan mærke den globale puls, der bærer Reykjavik ind i fremtiden.


Idag lever islændingene i et samfund med en levestandard, som er en af de højeste i verden, samtidigt med at man har forstået at udnytte de mægtige naturkrafter, som landet besidder. F.eks. udnyttes jordvarmen til opvarmning af hushold og drivhus, vandkraften til energikrævende industrier og fiskefangsterne fra de endnu intakte fiskebanker er en efterspurgt eksportvare. Turismen er en anden vigtig branche og økonomien er service-orienteret.


Landet styres af Altinget (det islandske Folketing) hvis 63 parlamentarikere vælges hvert fjerde år.

Geografi og natur
Geografi og natur

Den silandske natur er varieret og eksotisk, og i naturen ser du sporene efter hvordan naturelementerne har formet Island igennem vulkanudbrud, jordskælv og erosion 

Gletchere
Et af de mest karakteriske og spændende indslag i det islandske landskab er gletcherne (jøkullerne). Den støste af dem er Vatnajøkull, med et areal på 8400 kvadratkilometer og op til 1000 meters tykkelse på isen. Over elleve procent af landet er dækket af storslagne gletchere.
Gletcherne kalver ofte i ”tunger” ned mod lavlandet. Sommetider har den retirerende ismasse efterladt dybe laguner, hvor isbjerge som er blevet kalvet fra isbreen flyder rundt. Det er et imponerende syn at se farvespillet mellem sprækkernes klare blå tone, isens hvide overflade og rester af vulkansk aske, der danner fantasifulde mønster i isen. Fra gletcherne fører flere store floder grus og slam med sig, hvilket skaber vældige sletter på deres vej ned mod havet, især på det sydlige Island.

Geotermisk energi, geyserer og varme kilder
Den midtatlantiske ryg, der udgør grænsen mellem den eurasiske og den nordamerikanske kontinentalplade, går tværs igennem Island og danner Islands aktive vulkaniske zone, som omfatter en fjerdedel af landets areal. Den strækker sig som et bælte henover landet fra Vestmannaøerne og Reykjanes i sydvest, gennem landet over over Myvatn-området oppe i nordøst. Da kontinentalpladerne bevæger sig og langsomt er på vej væk fra hinanden, så opstår der sprækker i jordskorpen, hvor lavamasse fra jordens indre trænger op til overflader.
Siden Island blev bosat for godt 1100 år siden regner man med at omkring 250 vulkanudbrud har fundet sted på rundt 50 forskellige steder. Det vil altså sige gennemsnitligt ét udbrud hvert femte år.


Varme kilder og geotermisk energi går hånd i hånd med vulkanisk aktivitet. I den vulkaniske zone er der 14 såkaldte højtemperatur-områder med kogende vandkilder, svovlkilder og lergryder.
Nogle af de varme kilder sprøjter vand op. Den mest berømte af dem er Geysir, som har lagt navn til alle andre lignende kilder i verden. Geysir kan sprøjte sin vandstråle op i 60-70 meters højde, men den har været inaktiv de seneste år. En anden kilde, Strokkur, har regelmæssige udbrud ca. hvert femte minut. Nogle steder i landet, f.eks. i landmannalaugar og ved Hveravellir på højlandet findes der varme kilder, hvor man kan bade ude i det fri. Overalt på Island finder du desuden udendørs søbad med varmt kildevand.

Vandfald og søer
Mægtige vandfald sætter også sit præg på det jomfruelige landskab. Mest kendte er Gullfoss, Skógafoss og Dettifoss, der er størst i Europa. Blandt utallige søer og fiskedrag på Island er Tingvallavatn den største sø med et areal på 83 kvadratkilometer.

Flora og fauna
Den specielle flora og fauna, der trives godt i Islands relativt milde klima, er et smukt karakterstræk for dette enestående og spændende land. Langs med kysterne finder du f.eks. en mængd fugle og legesyge hvaler.

Klima
Klima

På trods af dets nordlige breddegrader har Island et mildt klima. Somrerne er forbavsende varme, og takket være golfstrømmen bliver vintrerne ikke så kolde som man kunne have troet. Om sommeren er gennemsnitstemperaturen 12-13°C, men ofte stiger temperaturen til over 20°C i indlandet. Dagene er lange og isæt i juni måned går solen stort set aldrig ned. I januar er vintertemperaturen i gennemsnit -1°C.
Landets bevoksede dele kendetegnes af grøn og tæt vegetation med græs, dværgbirk og diverse mosarter.

Læs også:

Reykjavik
Reykjavik

I det ekspansive Reykjavik bor 120,000 af landets ca. 320,000 indbyggere. Kulturlivet har blomstret op og det kommer til udtryk i både msuik, mode, film, kunst og litteratur.
Det bobler og sprudler i Reykjaviks restaurant- og natteliv med en stemning, hvor nordisk fornemmelse for smag og kvalitet blandes med en nærmest sydlandsk livsglæde og passion.

 

Kultur
Litteraturen og kunsten har blomstret på Island lige siden den første bosætning og findes i hjertet på hver eneste islænding.
Rundt om i landet finder du mange interessante muséer med lokale og histpriske udstillinger.
I Reykjavik blomstrer kulturlivet og her finder man musikscener, teater, opera og gallerier med klassisk og moderne kunst.

 

Mad og drikke
Det islandske køkken tager udgangspunkt i Islands rene natur, og kun det allerbedste er godt nok.
Især i Reykjavik er der et bredt udbud af førsteklasses restauranter med lækre internationale menuer og islandsk husmandskost.


 

Aktiviteter
Aktiviteter

Oplev Island gennem en af de mange aktiviteter, som tilbydes.

Tag en ridetur på den berømte islandshest eller prøv hvalsafari, der lokker mange besøgende.
Andre populære aktiviteter er eksempelvis golf, vandring, fiskeri eller superjeep-safari på en gletcher.


Vill du koble af er valgmulighederne for rekreation mange. Her findes den berømte Blå Lagune, som du absolut ikke bør gå glip af. Den Blå Lagune er et udendørsbad, hvor du bader i vand direkte fra de varme underjordiske kilder. Vandet holder sig på den varme og indbydende temperatur 36-39°C året rundt.

Rundt om i landet finder du flere naturligt opvarmede bad og kan desuden besøge en af de populære spa-anlægninger i Reykjavik


Læs også:

Seværdigheder
Seværdigheder

På Island er seværdigheder mange og mulighederne for aktiviteter utallige.

Blandt seværdighederne kan fremhæves Den Gyldne Cirkel, en klassisk turistrute som fanger mange af de naturlige vidundre, som Island er velkendt for. På denne strækning finder du Geysir-området med dets varme kilder og Islands mest aktive geysir, Strokkur. Her ligger også det majestætiske vandfald Gullfoss og den smukke nationalpark Tingvellir, hvor den islandske historie vækkes til live.


En anden populær seværdighed er området rundt søen Myvatn på det nordlige Island, hvor man finder et frodigt landskab med en række spektakulære fænomener. Her kan man se vandfald, størknet lava, kalkstenssøjler, farverige lerarter og varme kilder samt en karrig vildmark side om side med en frodig grøn vegetation.

Den unikke og karakteristiske natur lader sig udforske både på egen hånd med udlejningsbil eller på en bekvem busudflugt.

Vulkan Rejser har IATA-licens og har stillet statslig rejsegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Rejser | Min side | Sitemap
© Vulkan Rejser - Webmaster: Ulf Nordström